Kazakstaniin ja Valko-Venäjälle vietävien tuotteiden sertifiointi

Sertifikaatti on tärkein asiakirja, joka vaaditaan vietäessä tuotteita Euraasian unionin (EAEU) maihin Venäjä, Kazakstan, Valko-Venäjä, Kirgisia ja Armenia.

Vietäessä tuotteita Kazakstaniin tai Valko-Venäjälle ja mikäli sertifioitavalle tuotteelle ei ole Tulliliiton teknisiä määräyksiä, noudatetaan sertifioinnissa kansallisia määräyksiä eli Kazakstanissa GOST K ja Valko-Venäjällä BelCT.

Sertifiointi – Kazakstan GOST K

Kun tuote ei kuulu Tulliliiton (EAEU) Teknisten Määräysten alaisiin tuotteisiin, se voi kuulua Kazakstanissa toimivaan kansalliseen GOST K -sertifiointijärjestelmään, mikä on samankaltainen Venäjän GOST R – sertifiointijärjestelmän kanssa. 

Vastaavuus standardiin ja normiin todistetaan pakollisen tai vapaaehtoisen sertifioinnin ja deklaroinnin muodossa.

Kazakstanin Tasavallan Kauppa- ja integraatioministeriön Teknisen sääntelyn ja metrologian Komitea määrittele standardien käytön Kazakstanissa, valvoo ja koordinoi teknisen säätelyn ja metrologian.

Kuten Venäjällä myös Kazakstanissa on sertifiointijärjestelmässä tapahtunut ja tapahtuu suuria muutoksia.

Sertifiointiprosessi Kazakstanissa

Kazakstanissa on voimassa muutama Tekninen Määräys (Reglamentti) ja siihen kuuluvien tuotteiden sertifiointi ja deklarointi suoritetaan reglamenttien mukaisesti. Sertifiointikaavat määrittelevät konkreettisen menetelmän ja tarvittavat asiapaperit. Yleisesti sarjatuotesertifioinnin tapauksessa sertifiointiprosessi edellyttää asiapapereiden tarkastuksen, näytteiden testaukset ja tuotannon auditoinnin.

Nopeutettu menettely eli ”hakemus – deklaraatio”

Kazakstanissa maahantuontia ja tullausta nopeuttamaan on mahdollista käyttää hakemus – deklaraatio – menetelmää. Sertifiointilaitoksessa rekisteröity hakemus – deklaraatio sallii tuotteen tuonnin maahan.

Käytännössä maahantuoja ja sertifiointilaitos tekevät yhteistyössä hakemus – deklaraation, jossa tuoja vakuuttaa, että tuote vastaa standardia, ja sitoutuu kuukauden aikana (tuonnin jälkeen) suorittamaan sertifioinnin Kazakstanissa.

Sanitaaris-epidemiologinen Valtion Rekisteröinnin todistus tai Eksperttilausunto

Sanitaaris-epidemiologinen valvonta toimi Kazakstanissa samalla tavalla, kuin Venäjällä. Säännöt ja asiapaperit ovat samat: Valtion Rekisteröinnin todistus tai Eksperttilausunto.

Käyttölupa

Vaaralliset teknologiat, laitteet ja materiaalit vaativat käyttöluvan. Käyttöluvan myöntää Kazakstanin erikoistilanteiden ministeriön teollisuusturvallisuuden komitea. Käyttölupaprosessi edellyttää asiapapereiden tarkastuksen, tuotesertifioinnin ja teollisuusturvallisuuden auditoinnin.

Sertifiointi – Valko-Venäjä BelCT

Jos tuote ei kuulu Tulliliiton Teknisen Määräyksen (Reglamentti) piiriin, se sertifioidaan Valko-Venäjän kansallisen standardin tai Teknisien Määräyksien mukaisesti.

Sertifiointiprosessi Valko-Venäjällä

Tällä hetkellä ovat voimassa Valko-Venäjän tasavallan standardit, Tekniset Määräykset ja Tekniset vaatimukset.

Valko-Venäjällä, kuten Venäjällä, on käytössä muutama sertifiointikaava, joiden mukaan sertifiointi on tehtävä.

Sarjatuotesertifioinnin prosessi edellyttää asiapapereiden tarkastuksen, näytteiden testaukset ja tuotannon auditoinnin.

Sanitaaris-epidemiologinen Valtion Rekisteröinti tai Eksperttilausunto

Sanitaaris-epidemiologinen valvonta toimii Valko-Venäjällä samalla tavalla, kuin Venäjällä. Valvonnan säännöt ja asiapaperit ovat samat: Valtion Rekisteröinnin todistus tai Eksperttilausunto.

Maksuton neuvontapalvelu – Ota yhteyttä

Ota yhteyttä meihin jo tänään, jos tarvitset tietoa sertifioinnista tai muista vaatimuksista Venäjän ja Tulliliiton markkinoita ajatellen. Voit lähettää kysymykset sähköpostilla, tutustumme niihin ja olemme yhteydessä.